Regency Restored at Sir John Soane Museum

Soane Museum

The recently restored Model Room and Private Apartments of Sir John Soane are being opened to visitors for the first time in 160 years.  Richard Coutts of Baca was invited to spend the morning at a breakfast at the Sir John Soanes Museum, his extraordinary Regency former home, followed by a tour of the unique house-museum.

A favourite of Baca and one of Richard’s top five house designers of all time, Soane established his house as a museum by Act of Parliament in 1833. This required that his romantic and poetic interiors at the 11 Lincoln’s Inn Fields address be kept as they were at the time of his death.

Richard was particularly taken with a bedside clock designed by Soane that inspired Gilbert Scott’s famous London telephone boxes, tweeting:

“Soane was the master of light and space and his private model room is a must see. Would recommend a visit”.

If you would like to book a place on the Soane highlight tour, please follow this link.

Full Planning Secured for Putney Residence

159-Rear elevation 150624

Full Planning Permission has been granted for an ambitious replacement dwelling in a much sought-after area in Putney. Plans for the new home include the full demolition of the existing building and the erection of a new four-storey home.

The design also includes an additional basement-level detached house containing further accommodation within the roof space, plus an integral garage.

A wonderful new entrance hall with a feature staircase will greet its new owners. To the rear, the house integrates a new lower floor, filled with daylight and flowing into a sculptural landscaped garden. Project Architect Radim Tkadlec describes the scheme as ‘the traditional home rebooted for the 21st Century’.

Halfway to a Fabulous Devon Home

149 - image1 150624 lo-res

We are now approaching the halfway stage on a new home at a picturesque site in West Devon, overlooking Dartmoor National Park, with the stonewalling being built.

The Baca team has been working closely with the contractor’s local steel fabricator to craft together steelwork details in their factory for the new glass link, canopy, footbridge and balcony to ensure we have a wonderful end product.

The old barn, ‘Linhay’, is now weather-tight with completion of its new patent glazing roof and work has commenced to install underfloor heating, electrics and plumbing.

The next stage is to put the main curved zinc roof on and we are all looking forward to this key milestone of getting the new house weather-tight and dry for the first stage fix.